fbpx
Avedeo logo dark

Co je to SEO?

Blogový článek

Konkurence webových stránek je tvrdá a pozornost uživatelů omezená. Nestačí mít kvalitní obsah, abychom čtenáře přilákali. Proto se vyplatí znát principy SEO. Díky nim se podstatně zvětšují šance, že naši stránku klientu opravdu najdou a zajistí nám také dlouhodobý růst návštěvnosti. Pokud máme dobré SEO, zviditelníme náš web a také zlepšíme uživatelskou zkušenost, načež se k nám rádi vrátí. Navíc je pravdou, že ne všichni SEO využívají, a oproti takovým webům budeme mít velkou výhodu! 

seo optimalizace

Definice SEO

V češtině se setkáváme s touto zkratkou, jež má původ v anglickém Search Engine Optimization. Oficiálně se celý název nepřekládá, nicméně se dá říci, že SEO popisuje principy, jak optimalizovat webovou stránku pro vyhledávače typu Bing, Google nebo Seznam. Když známe a následujeme ty nejlepší SEO metody, podaří se nám náš web vyhnat ve vyhledávačích co nejvýše, a pokud člověk hledá klíčové slovo, spojené s našim webem, ukáží se nám naše služby vysoko na první stránce.

Zmíněné vyhledávače používají k vyhledávání relevantních webů algoritmy, které zohledňují u webů:

  • Relevanci obsahu k zadanému dotazu
  • Autoritu webu, respektive kolik kvalitních odkazů na daný web vede (backlinky)
  • Technickou optimalizaci neboli jak rychle se stránka načítá a zda podporuje mobilní verzi

Cílem SEO tedy je přivést na web co nejvíce lidí a přivádět je tam pravidelně a přirozeně. Samozřejmě návštěvníky můžeme přilákat pomocí reklam a placených článků, což může být rychlejší, je to ale také nákladné. Kvalitní analýza SEO a následné dodržování principů je během na dlouhou trať, buduje však organický růst, a to je pro dlouhodobé fungování projektu často klíčové.

seo optimalizace

Jak SEO funguje?

Než se podíváme na to, jak přesně funguje SEO, je důležité znát, jak fungují samotné vyhledávače. Už jsme si řekli, že používají algoritmy pro vyhledávání relevantních webů na zadaný dotaz, jakým způsobem to ale přesně dělají?

  • Procházení nebo crawling: Vyhledávací boti procházejí weby a prohledávají jejich obsah.
  • Indexování: Jakmile jsou relevantní weby shromážděny, další tříděním projdou jen ty zabezpečené a technicky optimalizované.
  • Řazení: Podle relevance webu, autority a technického stavu jsou weby řazeny na stránce, kterou nám následně vyhledávač zobrazí.

Právě ono řazení je cílem dobrého SEO – umístit se co nejvýše v tzv. SERP – Search Engine Results Page. Čím výše jsme, tím vyšší CTR (click through rate) budeme mít, neboli tím více lidí na odkaz klikne a na náš web přijde. SEO je dnes důležitou součástí marketingu a bez něj je velmi obtížné nové klienty oslovit.

seo nastroje

A co všechno tedy spadá do SEO?

On-page SEO

Jednou ze součástí kvalitního SEO jsou úpravy samotného textu na našem webu, proto se tomu říká on-page SEO. Přímo na našich stránkách se musíme postarat o to, že píšeme o relevantních tématech, používáme správná klíčová slova a vhodně článek strukturujeme. Dále je potřeba interně text prolinkovat (tedy na naše další stránky) a postarat se o to, abychom užívali obrázky a videa, čímž si zajistíme, že článek bude i vizuálně stravitelný pro naše čtenáře.

V rámci on-page SEO si musíme osvojit práci s klíčovými slovy, což jsou slova nebo fráze, které lidé vyhledávají na Googlu či Seznamu. Tato slova při vhodném použití pomohou v tom, aby vyhledávače náš web nabídly mezi prvními stránkami. Důležité jsou také meta tagy, respektive titulek a meta popis. Právě na tyto aspekty článku se dívají vyhledávače nejdříve a díky nim zjistí, o čem stránka je a jak moc je pro dotaz relevantní. 

Se všemi těmito věcmi nám může pomoci SEO agentura, případně si je můžeme zjistit sami.

Off-page SEO

V případě off-page SEO se bavíme o metodách, které se odehrávají mimo náš web. Většinou jde o linkbuilding, neboť čím více kvalitních webů odkazuje na náš web, tím větší autoritu náš web získává. Když pak vyhledávač seřazuje relevantní výsledky na dotaz, může nás výše dostat právě skutečnost, že známé web na nás odkazují, a tím pádem si je Google jistější, že nabízí člověku dobrý zdroj informací.

Technické SEO

Už jsme zmínili, že náš web se umístí ve vyhledávači výše v případě, že se rychle a správně načítá. Správná struktura dat, přívětivost pro mobily a další technické aspekty webu pomáhají vyhledávačům snadněji zjistit, co vlastně nabízíme. Zabezpečení a absence nefunkční stránek s chybovou hláškou 404 rovněž podporují důvěru vyhledávače ve web.

K čemu SEO je?

Z dosavadního textu více méně vyplývá, k čemu vlastně SEO je a proč je dobré s ním pracovat, shrnutí klíčových bodů nám však může pomoci si urovnat myšlenky:

  • Lepší viditelnost ve vyhledávačích, a tudíž vyšší návštěvnost (zde se vracíme k pojmům SERP a CTR, tedy že s lepším umístěním na stránce výsledků, co nám Google naservíruje, získáme vyšší click through rate, tedy více lidí na odkaz na náš web klikne)
  • Organická návštěvnost, která není placená
  • Dlouhodobé výsledky, protože kvalitní SEO generuje stabilní návštěvnost
  • Příjemná uživatelská zkušenost vzhledem k tomu, že vyhledávače preferují weby, které jsou technicky zvládnuté a lidé se na ně rádi vracejí
  • Podpora autority, protože čím výše ve vyhledávači jsme, tím důvěryhodněji působíme
  • Konkurenční výhoda v případě, že naše konkurence SEO nevyužívá nebo využívá špatně
  • Vhodné cílení na zákazníky, jelikož SEO se v rámci klíčových slov dá zaměřit přímo na lidi, kteří mohou mít o naše služby největší zájem

V neposlední řadě je třeba zmínit, že právě tato organická metoda, jak dostat lidi na náš web, je důležitá pro budování Brand Awareness – že lidé o naší značce vědí. Pokud bychom investovali do reklamy, lidé na nás zapomenou, jakmile reklamy přestanou vídat, ovšem v případě dobrého SEO se objevujeme pravidelně ve vyhledávačích, jiné weby na nás odkazují a přirozeně začneme vzbuzovat důvěru. A důvěra je klíčem k tomu, aby si lidé budovali k naší značce vztah a ideálně povědomí šířili dál.

co je to seo

SEO metody aneb s čím se potkáte

Optimalizace obsahu

V této části se zaměřujeme hlavně na on-page SEO. Znamená to, že návštěvníkům nabídneme kvalitní obsah na našem webu ve formě článků, které jim poskytnou relevantní informace. Články píšeme podle toho, co lidé ve vyhledávačích hledají, tedy podle klíčových slov. Důležité je, aby obsah byl originální a šel do hloubky, protože amatérské texty, případně duplikáty nás ve vyhledávačích poškodí. Vyhledávací algoritmy opravdu nejsou hloupé, na to je třeba myslet.

Kromě toho, že je třeba dbát na klíčová slova v titulku a také v nadpisech (H2, H3, …), tak je nutné klíčová slova vkládat také do meta popisku, do názvu stránky (tedy do url), do popisu obrázků (kolonka alt – alternativní název) a samotného textu. Nicméně se musíme vyhnout násilnému používání klíčových slov, které může čtenáře odradit. SEO je o přirozeném generování návštěvníků a přirozená musí být také komunikace s nimi při užívání klíčových slov.

Když hovoříme o klíčových slovech, máme tím na mysli i long-tail keywords, tedy fráze – Jak si vyrobit zahradní domeček? Toto je dlouhá klíčová fráze, zatímco dřevěný domeček je klíčové slovo. Pokud bychom chtěli long-tail keyword vysvětlit podrobněji, jejím hlavním aspektem je specifičnost. Takto formulovaný dotaz je velmi konkrétní, a když na něj zaměříme článek, přitáhneme návštěvníky, kteří opravdu hledají specifické odpovědi.

Navíc na takto konkrétní dotaz možná nebudou ještě žádné články, tudíž máme značnou šanci zaujmout zrovna naším textem. Takoví lidé také často vědí, co přesně chtějí, a když se jedná třeba o dotaz nejlepší boty na běhání v zimě, a my takové máme v obchodě, je snadnější přesvědčit návštěvníky ke koupi, než kdyby se ptali prostě na boty. Více se o long-tail klíčových slovem zmiňujeme níže.

SEO Audit

Některé části SEO můžeme zvládnout sami, nicméně požádat o pomoc odborníka na SEO audity není na škodu. Cílem takového procesu je identifikovat stav SEO na webu, tedy co funguje a co je třeba zlepšit, a také navrhnout, jak nedostatky odstranit. Pokud člověk chce mít kvalitní SEO, audit je téměř nezbytný.

Podrobná SEO analýza zkoumá technický stav webu, jaká klíčová slova jsou používaná a také relevanci obsahu. Zde identifikuje, které stránky mohou zhoršovat umístění webu ve vyhledávačích a co s nimi udělat, aby tomu tak nebylo. Audit shrne i důvěryhodnost webu na základě zpětných odkaz, tedy kolik jiných webů na ten náš odkazuje, a navrhne zlepšení i v oblasti uživatelské přívětivosti. 

Analýza klíčových slov

Že klíčová slova jsou nesmírně důležitá pro viditelnost našeho webu, to už je nám jasné, ale jak je zjistíme? Existuje několik služeb, které nám s analýzou klíčových slov mohou pomoci. Mezi ty základní patří Ahfres, SEMrush, Ubersuggest nebo Google Keyword Planner. Díky nim můžeme zjistit, jaké mají lidé dotazy ohledně oblasti, které se na webu věnujeme, načež se v našich článcích na tyto dotazy můžeme pokusit odpovědět a přidat i další informace, aby náš článek byl co nejlepší.

Neměli bychom ale skočit po každém dotazu, na který se lidé ptají nebo ho vyhledávají. Musíme si u dotazů, jež se následně pro nás stanou klíčovými slovy, ověřit, zda je hledá dostatečný počet návštěvníků. A nezapomínejme na long-tail keywords, které sice hledá méně lidí, ale na druhou stranu se jedná o konkrétní dotaz, jehož se tolik webů ještě nechytlo.

Klíčová slova pro náš obsah můžeme také odkoukat od naší konkurence. Ahrefs nabízí analýzu jiných webů, díky tomu nám poskytne klíčová slova konkurence, a my se jimi můžeme začít řídit také. 

Linkbuilding

Prolinkovanost obecně zvyšuje důvěryhodnost webu. Tady se ale bavíme hlavně o zpětných odkazech, tedy že renomované weby odkazují na náš web. Důležité je také na našem webu odkazovat na další naše články (interní linky) a odkazovat také na kvalitní weby mimo ten náš (externí linky), nicméně právě zpětné odkazy jsou ty hlavní. A pokud budeme nabízet lidem kvalitní obsah, který lidé budou číst a bude je zajímat, staneme se vlastně magnetem na zpětné odkazy. Čím lepší články, tím větší je šance, že na nás někdo ve svém vlastním článku odkáže.

Této metodě se říká linkbait, tedy že našemu obsahu nelze odolat. Vydat se ale můžeme také cestou Guest Postingu neboli publikování článků na jiných webech, kde na ten svůj odkážeme. Tím také můžeme budovat vztah mezi těmito dvěma weby a vzájemně si pomáhat. Veškeré odkazy je však nutné pravidelně kontrolovat, protože nefunkční linky nám mohou v rámci SERP uškodit. 

Jak se SEO začít?

Ačkoliv si můžeme myslet, že některé části SEO máme podchycené, neměli bychom podceňovat pohled profesionála. SEO Audit by skutečně měl být tím prvním krokem, který uděláme a na němž následně budeme stavět další strategii. Dále je třeba analýza klíčových slov, jimiž je skvělé se řídit při tvoření obsahu pro naše návštěvníky. Zároveň je třeba dbát na technický stav webu, ujišťovat se, že nám všechny stránky fungují a že odkazy, které v článcích máme, jsou aktuální.

Poté můžeme přikročit ke spolupráci s jinými weby, využít ghost postingu a vytvářet natolik skvělý obsah, že na nás budou ostatní ochotně odkazovat sami. Jak moc nám různá partnerství pomáhají, to můžeme pravidelně monitorovat díky službám jako Collabim nebo Google Analytics, jež nám celkově poskytnou obrázek, jak si náš web vede, jaká klíčová slova táhnou a vůbec podle výsledků můžeme upravovat strategii.

Hlavně bychom však měli mít na paměti, že SEO optimalizace na papíře může působit jako svižný způsob pro zviditelnění webu, nicméně trpělivost je opravdu potřeba. Kvalitně udělané SEO není záležitostí pár dní, naopak je třeba vyčkat, pravidelně hodnotit a upravovat jednotlivé kroky. Je to o dlouhodobém zlepšování pozice ve vyhledávačích a neustálém vyhodnocování toho, jak si vedeme.

seo 2025

Jak dělat SEO v roce 2025?

Jelikož strategie v SEO je proměnlivá v závislosti na algoritmech a chování uživatelů, je důležité sledovat nejnovější trendy a prostě být v obraze. SEO není věc, kterou uděláme jednou a pak na ni několik let nesáhneme, právě naopak. Potřebuje pravidelnou údržbu a musíme být připravení na to, že technologický pokrok změní způsob vyhledávaní .

Hovoříme hlavně o tom, jakým způsobem lidé budou hledat v roce 2025. Očekává se totiž boom vyhledávaní hlasem, které bude zřejmě přesné než textové. Ruku v ruce s tím půjde důležitost long-tail keywords, tedy celých dotazů –  Co je to PPC audit? Takový dotaz je verbálně přirozenější než vyhrknutí fráze  PPC audit.

Kromě vyhledávání hlasem je ale dobré se připravit i na vyhledávání pomocí obrázků. Díky Google Lens a Pinterest Lens se již dnes jedná o využíváný způsob hledání, bude se ale dál šířit. A jak se tomu přizpůsobit z hlediska SEO? Především jejich správným popisováním, tedy užitím klíčových slov při vyplňování alternativního popisu (alt text).

Algoritmy také kladou stále více důraz na to, aby nabízely srozumitelné texty psané přirozeným jazykem, často až konverzačním tónem. Podstatná je i délka jednotlivých článků a platí, že čím déle udržíme člověka na stránce, tím lépe si ve vyhledávačích povedeme, protože i to algoritmy berou v potaz. Opět ale platí, že obsah musí být kvalitní a bezduchým plkáním o ničem si jedině uškodíme.

S kvalitou textu souvisí také další faktor, jenž bude ovlivňovat SEO v roce 2025. Ve zkratce se mu říká EAT – Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness, přičemž v češtině se můžeme řídit překladem Odbornost, Autorita, Důvěryhodnost. Platí to především pro weby zabývající se zdravím, financemi a vzděláváním, nicméně není na škodu, aby tato slova měli na paměti všichni. Kvůli tomu, jak je internet zahlcený dezinformacemi, ať už záměrně či bez zlého úmyslu, tak vyhledávače (zejména jde o záměr Googlu) budou klást větší důraz na to, aby ve výsledcích nabízely opravdu důvěryhodné informace od renomovaných webů. 

Měli bychom tedy dbát na to, abychom prezentovali ověřené informace, budovali důvěryhodnost našeho webu, a ideální je také dávat transparentně najevo, jak je web financován. EAT je v podstatě odpovědí na to, jak fatální dopad na lidské životy mohou mít dezinformace třeba v oblasti zdraví. Dá se počítat s tím, že Google bude doporučovat ohledně tohoto tématu hlavně obsah univerzit nebo klinik, pokud ale naše články budou mít kvalitní zdroje a ty uvedeme, naše důvěryhodnost poroste.

Stále podstatnější je, aby náš web byl pro uživatele snadný na ovládání a přehledný. Tlačí nás k tomu také skutečnost, že lidé používají pro surfování na internetu mobilní telefony, a pokud náš web není příjemný na mobilu, přicházíme o značnou klientelu. Na uživatelské rozhraní je třeba si dávat velký pozor, protože sice můžeme mít výborný obsah, ale když se nebude pohodlně konzumovat, škodíme si.

Na závěr zmiňme, že lidé dnes často trpí nedostatkem pozornosti a s tím nedostatečnou trpělivostí. Nemají čas se probírat různými weby a hledat to, co přesně potřebují, proto je vhodné využít právě long-tail keywords a nabídnout jim co nejvíce personalizovaný obsah. Pokud lidem dáme přesně to, co hledají, podrobně vysvětlíme problém a nabídneme řešení, můžeme v roce 2025 opravdu zazářit.

Jaké jsou vhodné SEO nástroje?

Není problém si na najmout SEO agenturu, která nám s mnoha věcmi pomůže, tento článek se však zaměřuje na to, jak základy SEO pochopit, a znát nějaké nástroje k tomu patří.

1) Ahrefs

Velmi výkonný nástroj pro analýzu SEO, který poskytuje data o zpětných, klíčových slovech a může analyzovat také konkurenční stránky.

2) Google Analytics

Díky tomuto nástroji můžeme sledovat uživatelské cesty, tedy kam uživatelé chodí od nás a odkud k nám přicházejí. Na základě takových informací můžeme posílit určité části SEO, upravit strategii, nicméně nabízí nám také přehled o výkonnosti webu celkově.

3) Google Search Console

Bezplatný nástroj nám umožňuje sledovat výkon našeho webu, dává nám informace o klíčových slovech i tom, jak si stojíme ve vyhledávačích na základě výše zmíněných faktorů, jež algoritmy užívají. 

4) Collabim

Tento nástroj monitoruje konkurenci a pomůže nám s analýzou klíčových slov i konkurence. 

5) Screaming Frog SEO Spider

V tomto případě získáme informace o technickém stavu našeho webu. Software simuluje práci vyhledávače a následně nás upozorní o možných technických problémech, nefunkčních odkazech či chybějících popiscích. Pomáhá také s možnostmi interního prolinkování.

Kolik stojí SEO?

Člověka samozřejmě zajímá, kolik analýza SEO stojí, nicméně pro vysoké umístění ve vyhledávačích je to téměř nezbytný krok. Počítat je třeba s rozmezím 30 000 – 50 000 Kč, mohou se ale přidat i další náklady okolo 20 000 Kč, pokud si přejeme i technikou analýzu a zhodnocení dosavadního obsahu. Důležité ale je, že kvalitní SEO je investicí do budoucna, díky které získáme návštěvníky v dlouhodobém horizontu.

Musíme ale neustále náš obsah vylepšovat, optimalizovat a monitorovat. Trendy se totiž mění a pravidelné sledování toho, jak si náš web vede, je stěžejní pro udržení stoupajícího počtu klientů.

Zdroje:

[1] Gareth, B. (2024, October 8). Seo strategy guide: 14 must-do things to prepare for 2025. Search Engine Journal. https://www.searchenginejournal.com/webceo-seo-strategy-guide-2025-spcs/528652/ 

[2] Melinn, C. (2024, July 17). What is Seo and how does it work?. Digital Marketing Institute. https://digitalmarketinginstitute.com/blog/what-is-seo 

[3] What is SEO – search engine optimization?. Search Engine Land. (2024, September 23). https://searchengineland.com/guide/what-is-seo 

5/5 - (1 vote)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Obsah článku

Podobné články